Névnapok
Ma 2022. 7. 2, szombat, Ottó napja van.
Holnap Kornél napja lesz.
Mai gyakorlat

Az alábbi jelenlét gyakorlat segítségedre lehet abban, hogy egyre tudatosabbá válj.:


Bár a testtel való azonosulás az ego egyik legalapvetőbb formája, a jó hír, hogy ...

Folytatás
Utolsó fórum hozzászólások
Válasz: Teri blogja
FLOW SUMMIT 5 napos ingyenes kurzus november 13-
Írta: Teri
okt 30 : 10:17

Válasz: Egy kis művészet...
Barátom a közel múltban gondolt egyet és itt hagyt
Írta: Berill
szept 06 : 10:20

Válasz: Teri blogja
mi van a tudatra ébredés után? https://www.youtube
Írta: Teri
jún 12 : 20:48

Válasz: Teri blogja
https://www.youtube.com/watch? v=iTWie6-5_ps
Írta: Teri
jún 12 : 20:21

Válasz: Teri blogja
köszönöm... még, még, még!!!!!!!
Írta: Teri
febr 21 : 12:08

Válasz: Egy kis művészet...
Második verzió: „A minden ágán táncol szívem”
Írta: Berill
jan 22 : 21:33

Válasz: Egy kis művészet...
Jó ez a csend! Ha nem lenne zaj, akkor fel sem tűn
Írta: Berill
jan 10 : 14:17

Válasz: Teri blogja
https://www.youtube.com/watch? v=k3pnJA2jyr4
Írta: Roby_T
jan 07 : 12:09

Válasz: Egy kis művészet...
Lélek-JELen-Léthttps://drive.google.com/open?id=1r
Írta: Berill
máj 13 : 08:39

Válasz: Teri blogja
ha lenne, remélem felrakod ide :)
Írta: Teri
ápr 16 : 00:35

Tolle Audio Player:


 
Nap vicce
A nap vicce
A geped adatai
IP
Interjúk

Michael Bertrand interjúja Eckhart Tolle-val


M: Hogyan mennek a dolgaid mostanság, nagyon elfoglalt vagy? Hogyan tudod kezelni azt a figyelmet, ami feléd irányul?

E: Nos, két és fél évvel ezelőtt jelent meg a könyvem és ezzel a külső életem is megváltozott a sok utazás és beszélgetés által. Eddig csendes, visszahúzódott életet éltem és most úgy tűnik, hogy ez a fordítottjává vált; állandóan kint vagyok a világban. Tulajdonképpen egészen élvezem is ezt, de talán a szívem mélyén továbbra is egy remete maradtam, aki szereti az olyan időszakokat, amikor nem utazok, és nem találkozom emberekkel, csak egyedül lehetek a csendben.

Elcsodálkoztam, hogy milyen sok ember reagált a könyvre, ezt soha nem feltételeztem. Azt azért gondoltam, hogy sokáig lesz úgymond beszédtéma, viszont arra számítottam, hogy nagyon lassan fog ismerté válni. Ehelyett azonban ez igen gyorsan megtörtént.

M:Az olvasók számára mi lehet a legérdekesebb abban a tanításban, amit kifejtesz a könyvben és a beszélgetések során is?

E: A lényeg és az igazi felfedezése a tanításnak, hogy egy a megszokottól eltérő tudatállapot válik az emberek számára elérhetővé. A jelenlegi tudatosság állapotát gondolták normálisnak, ami már több ezer éve működik az emberiség történelme folyamán, pedig nem ez az egyetlen tudatállapot. A jelenlegi nem a legfejlettebb állapot, ami elérhető az emberek számára.

Ebben nincs semmi új. Minden nagy tanítás és tanár rámutat a tényre, hogy a szokásos tudatállapot az egy különösen elégtelen állapot, amit az ősi tanítások szenvedésnek hívnak. Buddha szenvedésnek, Jézus a bűnek és illúziónak, a hinduk pedig az illúzió állapotának nevezték.

Tehát az összes ősi tanítás egyet ért abban, hogy a szokványos emberi tudatállapot - amiről én is beszélek -, az az őrültség állapota. Bárki meg tudja ezt erősíteni önmaga számára, ha megnézi az emberi történelmet. Ekkor 90% -át, - ha valóban objektíven néz rá – a kollektív őrület történelmének fogja nevezni, mivel kiderül, hogy elképesztően sok szenvedéssel sújtotta az egyik ember a másikat, önmagát és más fajokat is.

A második része a tanításnak az, hogy lehetséges belépni a Most állapotába. Az egyetlen időpont, amikor be tudsz lépni a tudatosság állapotába, az Most van. Nincs szükség a jövőre, ahol majd eljuthatsz egy előre elképzelt tudatállapotba, és rájössz, hogy az új állapot az független az időtől.

A fő jellemzője a régi állapotnak, hogy abban a múlt és a jövő dominál, más szavakkal az idő. Ha megfigyeled az elméd munkálkodását, meg fogod látni, hogy szinte soha nem vagy a jelenben. Az elme mindig a jövő kivetítésével vagy elképzelésével foglalkozik, ahová szeretne eljutni, vagy pedig a múlt felelevenítésén fáradozik.

Az összes ősi tanítás egyetért abban, hogy a szokványos emberi tudatállapot, ahogy én nevezem, az őrültség állapota.

A régi tudatállapot egyúttal a gondolkodás folyamatával való azonosulás is. Mit is jelent ez? Azonosultnak lenni annyit tesz, hogy az éntudatodat a gondolkodás folyamataiból származtatod; csapdába vagy esve ebben a mentális zajban, amihez a saját azonosságodat kötöd.

Az egész éntudatodat a gondolatból eredezteted, ami azt jelenti, hogy egy kép van a fejedben arról ’aki én vagyok’. És ez a kép állandóan rosszul érzi magát, még azoknál is így van, akik nagyon magabiztosnak tűnnek. A ’kicsi én’ énképe, ahogy én hívom, egy elme által teremtett éntudat vagy nevezzük egonak, mindig kényelmetlenül érzi magát. Ennek az éntudatnak folyamatosan szüksége van konfliktusokra azért, hogy érezze a saját létezését. Nem tudja tolerálni az olyan periódusokat, ahol nincs konfliktus, mert a ’kicsi én’ létezése ettől az elkülönültség érzésétől függ.

Meghatározza magát úgy, mint ’én’ és ’mások’, akik nem én vagyok. Tehát minél többet legyek konfliktusba másokkal, annál erősebben kialakul az éntudatom – ami végső soron egy illuzórikus kép magamról. Az ego folyamatosan azt mondja, hogy ki akar lépni a konfliktusokból, keresi a boldogságot, de az ego olyan módon van felépítve, hogy a boldogság állapotát csak keresni tudja, de megtalálni nem, hiszen nagyon is függ a létezése a konfliktusoktól.

M: Tehát valaki eljuthat, úgymond egészen az éntelen, egótlan állapot határáig, aztán visszavonul. Nagyon messzire juthat, de aztán az ego összeszedi az összes erejét. Hogyan kerekedhetünk ezen felül?

E: Mindenekelőtt az igaz, hogy el tudsz jutni a határig, aztán visszahúzódsz, mert a béke túlságosan fenyegető az elme teremtette ego számára. Az első dolog, hogy rájöjj, hogy a boldogtalanságot és az elégedetlenséget látszatra mindig külső tényezők okozzák, de ez csak egy illúzió. Valójában ezek az egós elme szerkezetébe vannak beépülve és ez a lényege a régi tudatállapotnak.

Az egy fantasztikus felismerés, hogy nem számít hova mész, ezek a szerkezetek veled fognak menni. Mehetsz akár a legcsodálatosabb szigetre vagy egy bolygóra, ami a mennyország, de még akkor is magaddal fogod cipelni az egos elme szerkezeteit és így a menny pokollá fog válni számodra. Ez egy hatalmas lépés előre; felismerni önmagunkban, hogy az összes boldogtalanság, elégedetlenség és konfliktus az életben, az sokkal inkább a saját elménk szerkezeteiből ered, mint valamilyen külső tényező befolyása által.

Mikor nagyon tisztán látod, hogy mi az eredete ennek a ’nem szabadság’ állapotának, ez már a megszabadulás, másként mondva az új tudatállapot kezdete. Mondhatjuk úgy is, hogy amint képessé válsz szemtanúként figyelni az elméd munkálkodását ahelyett, hogy teljesen azonosulnál vele - (ez magába foglalja az érzelmeket is, mert ezek a visszatükröződései a testben annak, hogy mit tesz az elme) - már is felemelkedőben van az új tudatállapot.

Majd figyeled, hogy hogyan bukkan fel az elégedetlenség és a boldogtalanság, és ha ekkor még mélyebbre nézel, látni fogod ennek a valódi okát. Ez a tagadás, az ellenállás vagy a harcolás a jelen pillanattal szemben. Az eredeti kiindulópont, amely a boldogtalanság szerkezetét fenntartja, az annak visszautasítása, hogy teljesen elfogadjuk az életet és „igen”-t mondjunk erre a pillanatra.

Abban a pillanatban, ahogy igent mondasz arra, ami van, többé már nem állsz ellen az életnek, mert az élet mindig a Most. A nem elfogadás az, ami meghúzódik az egoikus éntudat alapjaiban, mert a harcokon, ellenállásokon és a „nem, nem, nem”-et mondásokon által erősödik meg. Majd az illuzórikus érzés arról, hogy ki vagyok én, egyre erőssebbé válik. Így az illúzió és az ego egyre csak erősödik és ezzel együtt a szenvedés is növekszik. Ezek a dolgok együtt járnak, és ezt imádja az ego.

Így nem meglepő, ha végig nézel az emberi történelmen, hogy látod mennyire őrült is az, és megérted, hogy ez az emberi elme struktúráiból ered. Ez teremtette meg a poklot a Földön, ami alapvetően egy paradicsom.

M: Annak érdekében, hogy érezzem a jelen pillanatot, meg kell találnom az utat, hogy képes legyek érezni azt, amit még nem éreztem. Túl kell lépnem a színlelésen vagy a védőpajzson, ami a szívemet bezárja. Valahogyan el kell jutni oda, vagy legalább arra a helyre, ahol erről gondolkodhatok.

E: Igen. Nagyon gyakran ez a tagadása annak, ami éppen történik, nem akarva, hogy megtörténjen. Ebbe beletartozik az is, ami abban a pillanatban éppen történik benned. Teljességgel mondhass igent bármilyen érzelemre vagy bármilyen belső állapotra, ami abban a pillanatban van. Ugyanúgy teljességgel igent mondani bármilyen külső állapotra, ami abban a percben van. Túl késő ahhoz, hogy harcolj ellene, hiszen ez már ott van. Nem tudsz az ellen harcolni, ami már van.

Cselekedhetsz annak alapján, hogy elfogadod azt, ami van. Amikor a cselekedet az elfogadásból születik, akkor az igazán erős. Viszont az a cselekedet, ami az ellenállás, a tagadás és a „nem”-et mondás negatív állapotából jön létre, állapotából, abban is sok az erő, de az már szennyezett a nehéz, negatív energiától. Ez abból ered, hogy „nem”-et mondasz és ez az, ami megerősíti és megvédi az egos éntudatot. Így bármilyen cselekvés történik ebből az állapotból, azt a keleti tanítások „karmának” nevezik, ami aztán további karmát és még több szenvedést teremt.

Amint igent mondasz arra pillanatra, ami van, többé már nem állsz ellen az életnek, mert az élet mindig a Most.

Lehetséges egy nagyon radikális váltás az emberi tudatosságban. De amikor ezt mondom, az egós elme azonnal fellép és azt kérdezi: „Ok, csak azt mondd meg nekem, hogyan juthatok el oda, aztán kidolgozok majd erre egy tervet, és a jövő egy adott időpontjában odaérünk”. Az ego kivetít majd egy tökéletes állapotot, hogy: „Képes leszek elérni azt majd a jövőben”, és ebbe az irányba törekszik majd. Ez azt jelenti, hogy eljutott hozzá a felszabadulás üzenete és beépítette azt abba a régi szerkezetébe, amely így szól „A jövő valamely pontján rendbe leszek, teljesen beteljesült és egész. Mindössze csak arra van szükségem, hogy elérkezzek oda. Addig meg boldogtalan vagyok, mert még nem vagyok ott.”

M: Tehát hogyan tudok belecsöppenni a Mostba?

E: Nagyon jó kérdés. Bármikor, amikor megfigyeled azt, amit az elméd érzelmei tesznek, szemtanúja vagy annak, ami történik magadban, akkor a jelenlét tere már fel is merült benned. Mindezt megfigyelheted, hogy milyen zajos az elméd. Mikor hirtelen tudatára ébredsz ennek, a képesség, hogy meg tudod ezt figyelni, az azt jelenti, hogy kiszabadultál az idő fogságából. Valami felemelkedett, ami nagyon más. Én ezt a jelenlét állapotának hívom.

Tehát megint csak azt mondhatom, hogy nincs ennek ’előírt’ módja. A tudatosság állapota - vagy, ahogy én hívom - a jelenlét állapota, a teljesen jelenben levés, az egy magas szintű éberség. Néhány ember véletlenül megtapasztalta ezt az állapotot, például ha nagy veszélybe került. Az jó, ha valaki emlékszik arra, hogy ekkor egy intenzív életteliség állapotába került, ahol a gondolkodás és a mentális zaj hiánya volt tapasztalható. Csak az intenzív éber jelenlét állapota volt jelen.

Emberek, akik hegyeket másznak, vagy veszélyes tevékenységeket folytatnak, szeretik ezt az állapotot. Ez az egyedüli alkalom arra, hogy megtapasztalhassák ezt az állapotot. Ha a magas fal megmászása közben a jövőben vagy a múltban járnának, nem maradnának sokáig életben. Tehát néhány szituációban rá vagy kényszerítve arra, hogy jelen legyél és ez olyan élettel teli és teljes, hogy ehhez képest a régi állapot nagyon elégtelenné válik.

M: Az emberek folyton vissza akarnak menni, hogy újabb élményeket szerezzenek és ezáltal abban az állapotban lehetnek.

E: Igen, de ez elég korlátozott, ha csak olyan helyeken tudod elérni ezt az állapotot, ahol veszélyes dolgokkal foglalkozol. Végső soron a kockázata nagyon magas annak, hogy valami rosszul süljön el és lezuhanj a hegyről.

A tudatosság állapota, amit én jelenlétnek hívok, s a jó hír, hogy ez az állapot már most - tulajdonképpen csaknem magától - minden emberi lényben ébredezik. Ez nem egy olyan dolog, amiért sok mindent tudnánk tenni, hogy ott legyen, „Mit tehetnék, hogy velem is megtörténjen?” Ezért nem tudunk tenni. Inkább nyitottnak kell lenni erre, hogy könnyebben megtörténjen velünk.

M: Tehát ritka köztünk az, aki meg fogja tapasztalni a felismerés bevillanó pillanatait.

E: Néhányan igen, de ez nem szükséges. Fokozatosan kiemelkedik egy állapot - ami inkább a belső csend, mint a zaj -, amiben az elme aktivitása másodlagossá válik. A mentális zaj többé nem lesz olyan erős, hogy magával ragadjon és elvonja a figyelmed annyira, hogy teljesen azonosuljál vele. Képessé válsz úgy tekinteni a gondolkodásra, hogy az csak a gondolkodás, és nem egy nagy ügy, és felismered, hogy az összes probléma, ami téged és a legtöbb embert terhel, ezzel a mentális zajjal kapcsolatos.

Nincs valósága semmilyen problémának. Nem azt mondom, hogy nincsenek kihívások az életben. Kihívások jönnek, de az egyetlen hely ahol létezni tudnak, az a Most. Itt tudsz szembe nézni velük és cselekedni, vagy megadod magad annak, ami van. Bármelyiket is választod az nem egy probléma.

Megerősítheted ezt magadban azzal, hogy megkérdezed: „Mi a problémám ebben a pillanatban?” Mikor felteszed a kérdést, az elme csendessé válik és rájössz, hogy ez a pillanat valójában jó, mert minden pillanat jó. Még akkor is, ha ezek a felszínen nem tűnnek jónak. Viszont ha eléggé csendessé válasz, a jelen pillanatnak mindig van egy mélyebb jósága, ami a történés külső formája mögött húzódik meg. Hiszen a te létezésed igazi ereje elkülöníthetetlen attól, amit én Mostnak hívok.
Végső soron a Most a te tudatosságod ereje, ami előbbi a gondolatnál, a formánál. Valójában ezek mind ebből emelkednek ki.

M: Amit mondasz, az teljesen ismerően csenghet azok számára, akik buddhista vippasana meditációs technikát tanulnak; figyelni a légzést és azt, ami eközben. felmerül. A te üzeneted hasonló ehhez vagy különbözik attól, amit ennek a technikának a gyakorlója tapasztal?

E: Buddha üzenetének a lényege szintén ez volt. A meditációknak az a céljuk, hogy a jelenlét állapotába kerülj, habár ő soha nem használta ezeket a szavakat. Hátránya bármilyen technikának, hogy - bár alkalmanként működnek, ha végül elhagyod a technikát -, időt ad számodra.

Van egy „belső test” című fejezet a könyvemben. Ezt néhány ember csodálatos technikának tartja, de amit én belső testnek hívok az az, hogy mindig érezd az energiamezőt, ami áthatja a fizikai tested. A láthatatlan energia mező, az élettel teli jelenlét a test minden sejtjében benne van. Tudatosan benne lenni a testben még akkor is, ha el vagy foglalva valamilyen tevékenységgel, beszélgetéssel, az a figyelmed egy részének a tested belső energia mezejére irányítását jelenti.

Nem nevezném ezt technikának, mert ez ahhoz túl egyszerű. A tölgyfa, mikor érzi a gyökereit mélyen a földben, nem alkalmaz semmilyen technikát. Ez a létezés egy állapota. És hogy ne vonódjunk folyton vissza a mentális zajjal való azonosulásba, egyszerűen csak figyelmet kell adni a test belső energia mezejének.

Belülről figyelni és érezni a testet, a jelenben tart. Ez az, ami téged a jelenbe és valójában ez az összes, amire szükséged van. Ha ezt technikának szeretnéd hívni, akkor az is rendben van, de ez túl egyszerű ahhoz, hogy valóban annak nevezhetnénk. Ha a testedben tartózkodsz, akkor nyitott vagy a jelenlét állapotára és ez válik az egész test állapotává.

Jelenlévővé válsz a tested minden sejtjével. Érzed az éber és életteli jelenlétet a lábaidban, a karjaidban, a mellkasodban és a fejedben. Ez egy teljes test állapot. Benne vagy a Mostban, a csendes éberség állapotában és bármi, ami szükséges az ebből az állapotból emelkedik elő. Más szavakkal, a magasabb tudatosság már működik, ez a sokkal magasabb intelligencia, nem pedig a behatárolt, kondicionált zajos emberi elme. Az intelligencia, ami a testet működteti, messze hatalmasabb, mint az öntudatos elme. Tehát ezzel vagy kapcsolatban.

Az egész természet, a virágok szépsége feltárul a teljes csendben.

Majd a teljes életed kifejezésévé válik annak, hogy többé már nem az a Kicsi Én, aki megpróbálja megcsinálni, túlélni és sikerre vinni. Aki mindig csak próbálkozik, próbálkozik és próbálkozik. Ehelyett a tudatosság kifejezésévé válsz, azé az igazi intelligenciává, ami az Univerzumot működteti. Felismered, hogy messze hatalmasabb vagy, mint azt valaha is el tudtad volna képzelni, amikor még a Kicsi Én megpróbált Nagy Énné válni.

Ez a „csak lenni a testben” állapot. Ez egy horgonnyá válik a jelenben maradáshoz. Ez egyúttal egy belépő pont is a gyönyörű belső csend állapotába, ahol a mentális zaj elül és te magasan tudatos vagy minden zaj nélkül. Elképesztő dolog, hogy ez az intelligencia zajtalanul működik.

Az emberek azt gondolják, hogy az intelligencia össze van kapcsolva a gondolkodással. A gondolkodás csak egy apró aspektusa ennek az intelligenciának, de a legtöbb intelligencia, az egész természet, a fák teljes csendben növekednek. Az embrió az anyaméhben csendben növekszik. Semmilyen zajt nem csinál. A természet egésze, a virág szépsége a teljes csendből merül fel.

A galaxisok teljes csendben léteznek és mégis hihetetlen aktivitás van jelen, tehát ők mind a csendben működő intelligencia kifejezői. Egyedül az embereknél van az, hogy az intelligencia - annak korlátolt kifejeződése, vagyis az emberi elme -, nagyon zajos. A jóval magasabb intelligencia, ami önmagunkban belül munkálkodik, az csendben teszi a dolgát. Ez a jelenlét állapota, amely elválaszthatatlan a belső csendtől.

Ez válik a lakhelyeddé, otthonoddá. Továbbra is tudsz gondolkodni, amikor az szükséges. Lesznek gondolataid, azonban ezek a csend, a létezés mélyebb terét szolgálják; többé már nem önmagukat szolgáló gondolatok. Nincs erőlködés, sem próbálkozás, hogy ez megtörténjen. Pont az ellenkezője. Egyszerűen csak nyitott vagy arra, hogy megtörténjen, azért mert az meg akar történni.

Néhány emberrel, amikor olvassa a könyvet, ez megtörténik. Megtapasztalják a belső átalakulást, mert egy energia, ami a szavakkal jön, beindítja a folyamatot. Olyan, mintha azt mondaná: „Nem emlékszel?” Vagy mások, akik olvassák a könyvet felismerik, hogy ez már korábban felmerült bennük, csak nem tudták még akkor megnevezni.

M: Néhány ember pedig eljön az előadásaidra és megtapasztalja ezt, vagy reméli, hogy meg fogja tapasztalni.

E: Igen. Nagyon hasznos lehet, ha benne van egy csoport jelenlét energiájában. Sokan nem a szavak miatt jönnek. Néhány ember az összes előadásomra eljön. Nekik sokszor végig kell hallgatniuk engem. Alapvetően mindig hasonló dolgokról beszélek. Így egy idő után már nem az információért és a szavakért jönnek, hanem a jelenlét energia terének megtapasztalásáért, a szavakra pedig már alig figyelnek.

M: Ez olyasmi, amit úgy látsz, hogy tebelőled jön?

E: Ez attól függ, mit értesz a „te” alatt. Ez nem belőlem jön. Ez rajtam keresztül jön, ez mélyebb annál. Ez a tudatosság mozgása. Úgy értem, a forma, ami én vagyok olyan, mint az ablak kerete és a fény az ablakon keresztül érkezik.

Néhány ember egy órával hamarabb érkezik a beszélgetésekre, mert közel szeretnének ülni hozzám, nem a formám közelségéhez, hanem ehhez a kisugárzáshoz. Ennek nincs semmi köze az ablakhoz.

Az értelmezés egyik módja, hogy ez nem én vagyok, és hogy rajtam keresztül történik. De sokkal igazabb lenne, ha azt mondanám, hogy a tudatosság, ami rajtam keresztül működik, végső soron én vagyok. Nem az az én, ami a fizikai forma, akit az emberek látnak. Az a tudatosság, aki te is vagy. Tehát amikor eljönnek az emberek - néha a világ másik feléről -, egy előadásra, valójában nem azért jönnek, hogy engem lássanak és halljanak. Azért jönnek, hogy önmagukkal legyenek. Az első alkalom, hogy teljesen önmaguk legyenek. Kívül kerüljenek a kondicionáltságon és a mentális zajjal és érzelmekkel való azonosuláson és egyszerűen csak saját maguk lehessenek.

Ha elfelejtem, hogy végső soron senki vagyok, rögtön visszatérne az ego.

Különös, hogy számukra szükséges hosszú utakat megtenni ahhoz, hogy maguk legyenek, de végül is ez segít nekik. Aztán egy idő után többet nem lesz szükséged erre.

M: Tehát akkor azt reméled, hogy az embereknek nem kell eljönniük és veled együtt ülni ahhoz, hogy megszerezzék ezt a tapasztalatot.

E: Nem. Egy darabig ez hasznos, de később szükséges, hogy ez belülről történjen meg. Ez rendjén van addig, amíg úgy érzik, segítségükre van egy külső visszatükrözés, de ne kezdjenek el függeni tőle. Alkalmanként mondom az embereknek, hogy menjenek el egy kis időre, így nem válnak függővé. Most, hogy az előadások résztvevői megszaporodtak, ezt nem tudom megtenni, így csak bízhatok abban, hogy ez rendben lesz és az emberek nem fognak függővé válni.

A szavak hasznosak ilyenkor, mert rámutatok arra, hogy ezt inkább megélni kell, mint hogy havonta vagy kéthetente eljöjjenek egy előadásra. A tudatosság állapotának szükséges felemelkedni minden pillanatban, függetlenül attól milyen tevékenységekkel vagy elfoglalva és ez különösen igaz, amikor kihívásokkal nézel szembe az életben. Ez mindig egy jó teszt arra, hogy hol tartasz - a tudatállapotodra vonatkozóan. Hogyan tudod kezelni a kihívásokat és vajon a régi reaktív elme fog működésbe lépni, vagy a kihívás még jobban a jelenbe hoz.

Egyre több és több ember képes jelenlévővé válni minden kihívással szemben. Más szavakkal valami történik - amit az elme a múltban rossznak és negatívnak ítélt volna, ami elől el akart volna menekülni, vagy bedühödött volna, ami ellen ellenállt vagy harcolt vagy tagadott volna -, hirtelen ugyanez a kihívás egyfajta magasabb belső csendhez és éberséghez vezet. És ekkor a pillanatnak és helyzetnek megfelelő cselekvés megtörténik, többé nem a reaktív elme működik régi kondicionáltságból.

A kihívások csodálatos dolgok. Minden kihívással jön egy lehetőség, hogy teljesen jelen légy és akkor megtörténik cselekvés, ha az szükséges.

M: Látni, hogy tanárok küzdenek azzal, hogy hogyan kezeljék a feléjük áradó hízelgést és nagyrabecsülést anélkül, hogy nagyon érdekelté válnának benne vagy őrlődnének miatta.

E: Ezzel a kihívással minden spirituális tanárnak egy bizonyos ponton szembe kell néznie. Néhány esetben az ego visszatér, mert a különösség kivetítésével bombázzák őket. Az ego mindig úgy gondol magára, mint különösre, vagy kiválóságként, vagy nyomorultként. Az én problémáim, az én eredményeim, az én hibáim, az én szenvedéseim különlegesek. A veszély az, hogy bizonyos ponton kezdi elhinni, hogy a forma, az „én” az különleges. Persze ezzel kezdődik a spirituális tanárságának a vége.

Nos, én már sok éve elég elvonultan léteztem, a világ szemével nézve egy senkiként. Volt néhány ember, aki spirituális tanácsokért jött hozzám, de nem sokan. Boldog voltam senkiként és még mindig senki vagyok, de a világ szemében most már valaki vagyok. Ha elfelejteném, hogy végső soron senki vagyok, akkor visszatérne az ego.

Ez egy kihívás, de eddig úgy tűnik, hogy minden rendben. Nem hiszem el, hogy most bárkivé is váltam. Az erő, ami rajtam keresztül jön, néha nagyon intenzív és csodálatos. Ez rendjén van, ha ebben nincs semmi én, ami azonosulna vele, mint az én erőmmel. Ez csodás.

M: Tehát az a munkád, hogy senki legyél.

E: Igen így van.

M: Ez egy bájos paradoxon.

E: Igen. Nem érzek semmilyen belső különbséget attól az érzéstől, amikor még néhány évvel ezelőtt remete voltam. Még mindig pontosan ugyanazt érzem belül. És nincsen mentális képem arról, hogy én egy spirituális tanár lennék. Mikor az emberek elmennek, és egyedül maradok, akkor valójában nincs ott senki. Csak a csend állapota. Nem hordozom magamban a spirituális tanár képét. Ha ezt tenném, az a szenvedés kezdete lenne.


M: Michael Bertrand
E: Eckhart TolleOldal:   <<        >>  
[Welcome]

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!


Közösségi Megosztás
Idézetek Tolle-tól

-oOo-
Minden bőség alapja: méltányolni az életedben már meglévő jót.
-oOo-

Még több idézet


Szavazás

Milyen gyakran alkalmazod Tolle jelenlét gyakorlatait?

Nem szoktam gyakorolni

Minden nap rendszeresen

Egy-két naponta

Egyszer-kétszer hetente

Havonta eszembe szokott jutni párszor

Néha egy-két hónap is eltellik nélküle

A szavazás korlátozva csak tagoknak

szavazat: 114
Korábbi szavazások
Chatbox
Teri
márc 10 : 00:51
Tolle videó fordítás különös, ámde hatásos módja
- LINK -

Teri
nov 10 : 12:55
FLOW Summit november 13-án kezdődik. Már 50000-en csatlakoztak. Gyere Te is

Teri
okt 30 : 10:16
FLOW Summit 5 napos ingyenes kurzus
- LINK -

Teri
jún 12 : 20:29

Teri
máj 16 : 23:16

Teri
ápr 04 : 20:07

NN
jan 07 : 12:46

NN
aug 17 : 13:39
Ez tényleg jó volt, köszi!
- LINK -

Teri
aug 15 : 16:17

Teri
aug 13 : 18:18
Seth megszólal (hangoskönyv, ÚJ) - LINK -

Teri
aug 13 : 17:41
Ramana Maharshi film, magyar felirattal (ÚJ) - LINK -

Teri
aug 13 : 17:27

Teri
jan 24 : 11:53

Teri
jan 24 : 11:48

Teri
jan 24 : 11:47

Zsolesz
dec 23 : 04:15
Egy kihalt fórum is lehetőség, hogy a spirituális egó újabb siker-művét reklámozhassa.
A spiri bölcselkedés is jobban megy, ha közben dől a lóvé!

Shaw
dec 21 : 10:51
Tíz tipp, hogy hogyan segíthetjük elő azt, hogy gyermekeink egyénisége spirituálisan kivirágozzon
- LINK -

Shaw
nov 23 : 16:47
Az ölelés, mint spirituális kapu

- LINK -

Roby_T
nov 22 : 11:24
Az óceán látható,
a felhő látható.
A kettő közötti átmenet átalakítóereje vagyok én.
...csak néha megpihenek változó óceánként, felhőként.

Shaw
nov 20 : 17:14
A szellemi születés elmarad?
- LINK -

Teri
okt 02 : 22:56
(magyar felirat alul beállítható )
az "én" illúziója
- LINK -

Bigcsok
szept 20 : 17:31
?

Teri
júl 25 : 23:31
Gergőnek:
- LINK -

Teri
júl 23 : 14:48

Ibolyka
máj 15 : 09:40
Kedves Teri!

Köszönöm. Beszélgetni szeretnék néha, de akkor ezt nem is teszem. Köszönöm. Csodás
utat.


Olvasmányok
Mi a spirituális föleszmélés?
- LINK -

Az ego
- LINK -

A belső test
- LINK -

A boldogság titka
- LINK -

A halhatatlanság kétségbevonhatatlan bizonyítéka
- LINK -

Megvilágosodás? Mi az?
- LINK -

A Csend
- LINK -

Fölébredés
- LINK -

A Tudat
- LINK -

Frekvenciatartók
- LINK -

Nem kulcsfontosságú a gondolkodás
- LINK -

A csend és a belső csend
- LINK -

A fájdalomtest föloldása
- LINK -

Vess véget az idő káprázatának
- LINK -

Mit tegyünk a fájdalomtesttel?
- LINK -

A fölébredt cselekvés három módja
- LINK -

A fölébredt cselekvés három módja - Elfogadás
- LINK -

A fölébredt cselekvés három módja - Élvezet
- LINK -

A fölébredt cselekvés három módja - Lelkesedés
- LINK -

Mi a különbség közted és a spirituális mester között?
- LINK -

Egy-két lényeges dolog Eckharttól.
- LINK -

Ő használ téged! Ez a betegség!
- LINK -

Amíg az elmével azonosulsz addig a fájadalom elkerülhetetlen.
- LINK -

A múlt fájdalma: a fájdalomtest föloldása.
- LINK -

Hozzáférni a Most erejéhez.
- LINK -
Holdtlte
CURRENT MOON
Jósgömb

Kérlek írd meg a kérdésed amire választ szeretnél kapni!TolleTube Kicsiben
Copyright © 2009-2014 - Minden jog fenntartva uj-fold.hu